Hindeloopen en het Huis van Ham

Hindeloopen is een  eigenwijs, bijzonder stadje met nog geen 900 inwoners, eigen schilderwerk en klederdracht en notabene een eigen taal, het Hylpers genoemd.Temidden van het pittoreske Hindeloopen (Hylpen), omringd door water en kronkelweggetjes, treft men het Hylper Huis aan, voor de Hindeloopers het huis van Ham. Dit huis is van oudsher (18e eeuw) een Hindelooper Kapiteinswoning.

Ham, de laatste eigenaar van dit mooie huis, was jarenlang de locale kruidenier. Men kwam in zijn  kleine winkeltje (aan de voorzijde van zijn huis) van alles en nog wat tegen.

Achter de grote balie stond Ham of zijn vrouw Truus voor het aanreiken van de gewenste artikelen, het sociale praatje en het bijhouden van het kasboek!

Toen Ham en Truus op latere leeftijd besloten naar een seniorenwoning te verhuizen, hebben wij het huis van Ham gekocht. In een 2-jaar durende renovatie hebben wij ons verdiept in de geschiedenis van dit bijzondere huis met zijn bijzondere bewoners. Dit alles met groot respect voor het verleden.

Graag laten wij u nu ervaren hoe het is om in een traditioneel Hylper Huis te verblijven.

De gerestaureerde 18de eeuwse kapiteinswoning vormt een perfecte locatie om kennis te maken met de vele facetten van de Friese traditie. In het Huis van Ham wordt u omringd door geschiedenis en cultuur. Dit vindt u niet alleen terug in de bouwstijl, maar ook in de inrichting: de Hindelooper stoffen en het schilderwerk van de diverse Hindelooper schilderwerk-ateliers.

In de oude tuin van de woning treft u het eveneens gerenoveerde Likhús aan. (Hylper vertaling voor klein huis). Als de kapitein op zee was, verbleef de vrouw met haar kinderen in dit kleine huis. Vandaag de dag kunt u heerlijk overnachten in dit luxe, originele verblijf. Alle comfort temidden van de geschiedenis! Wij hopen dat U zult genieten van dit Hylper huis met al zijn mooie herinneringen.

Wij heten u van harte welkom!

   
Contactgegevens...

Hylperhuis
Tuinen 5-7
8713 KK Hindeloopen

tel: 0514-523208
e-mail: info@hylperhuis.nl